Wat zijn droge spieren?

Als je ooit in je leven weleens in de sportschool bent geweest of je oren open hebt gehouden op een zonnige zomerse dag op het strand, dan heb vast de term ‘droog’ weleens horen vallen in combinatie met ‘spieren’ of ‘trainen’.

Maar wat betekent deze term nou eigenlijk vanuit dit perspectief?

Met droge spieren wordt gedoeld op een duidelijk afgetraind onderdeel van het lichaam, waar het vetpercentage heel laag ligt. Bij een persoon met een droog lichaam is het vetpercentage namelijk zo laag dat de spieren duidelijk geaccentueerd worden. Zo’n persoon zal naar alle waarschijnlijkheid een duidelijk zichtbare six-pack hebben en ervan afhangend hoe droog deze persoon is, zul je ook de pezen van de spieren goed kunnen zien. Dus hoe droger, hoe lager het vetpercentage.

Het is dan ook voor veel mensen die willen afvallen en spieren willen ontwikkelen een doel om zo droog mogelijk te worden.

Een combinatie van veel krachttraining en minder vet eten zal er toe leiden dat het vetpercentage alsmaar verder zal dalen, waardoor de onderliggende spieren steeds beter zichtbaar zullen zijn. Dit is wat veel bodybuilders trachten te bereiken. Door intense krachttraining zal de spier groeien, maar wanneer ze meer calorieën binnen zouden krijgen dan dat ze verbranden, zouden ze alsnog niet duidelijk zichtbaar zijn. Iemand die minder hard traint, maar wel veel minder vet eet, kan daardoor alsnog een lager vetpercentage hebben, waardoor de spier beter te zien zal zijn.